Doba čtení: 2 min.

Chuť Japonska. Recept na Okonomiyaki

Auta nejsou zdaleka to jediné, co může Japonsko nabídnout. Rozhodli jsme se vás inspirovat novým zážitkem, tentokrát ne řidičským, ale kulinářským. Naučíme vás připravovat chutné placky Okonomiyaki, což v překladu znamená „grilované tak, jak je máte rádi“. Prakticky se jedná o japonské zelné placky, které se připravují s tím, co obvykle bývá v ledničce.

Okonomiyaki, menu pro dva

Čas přípravy: 30 minut

Čas vaření: 10 minut (plus 2 hodiny na dojití)

 

Základní suroviny

100 g hladké mouky

½ čajové lžičky pečícího prášku

1 vejce, mírně rozmíchané

100 ml omáčky Mentsuyu (alternativně lze použít 100 ml chlazeného ochuceného vývaru nebo bujón)

1 baby brambora, oloupaná a nastrouhaná

¼ hlávkového zelí, nasekané

1 jarní cibulka, nakrájená na jemno

kousek zázvoru velikosti palce, nastrouhaný

100 g na plátky nakrájeného vykostěného vepřového žebra

rostlinný olej na smažení

 

Na omáčku

3 polévkové lžíce kečupu

1 polévková lžíce hnědé omáčky

1 polévková lžíce Worcesteru

1 čajová lžíce medu

 

Pro ozdobení

1 polévková lžíce majonézy

sušené vločky bonito

koření z mořských řas nebo koření togarashi

jarní cibulka, nakrájená na plátky

 

 

Příprava

1. Smíchejte mouku, prášek, vejce a vývar. Míchejte, dokud není směs jemná a bez hrudek, ale s citem. Přidejte nastrouhanou bramboru, jemně posolte a opepřete bílým pepřem. Přikryjte a nechte alespoň dvě hodiny v ledničce.

2. Zatímco směs odpočívá, připravte omáčku. Jednoduše smíchejte jednotlivé přísady a pokračujte, dokud omáčka nebude důkladně smíchána. Odložte ji stranou.

3. Vyjměte směs z ledničky a přidejte zbytek základních ingrediencí Okonomiyaki. Důkladně promíchejte.

4. Zahřejte pánev s tenkou vrstvou oleje na střední teplotu. Směs nalijte do pánve a snažte se, aby si udržela tvar kruhu. Smažte 3 až 5 minut. Pomocí širokého nože směs otočte a znovu ji smažte po dobu 3 až 5 minut. Pomocí pokličky udržte v pánvi teplo, aby se jídlo dobře propeklo. Připravenost ověřte zabořením hůlky doprostřed – pokud ji vytáhnete suchou, je jídlo hotové.

5. Překlopte na prkénko a podávejte s omáčkou a ozdobte dle vaší chuti. Vychutnejte si Okonomiyaki.

 

Variace

Vepřové lze nahradit kuřecím nebo jiným masem. Případně můžete s pomocí zeleniny, kterou zrovna najdete v lednici, vytvořit vegetariánskou variantu.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email